Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Harmonised eCall European Pilot

Inom en nära framtid kan din bil att ha ett elektroniskt säkerhetssystem som automatiskt ringer upp räddningstjänsten om en allvarlig olycka händer. Säkerhetssystemet benämns eCall och för närvarande ingår 15 länder i ett omfattande EU-projekt (HeERO) för att implementera det över Europa.

Lindholmen Science Park leder HeERO-projektet i Sverige. 

Så snart som eCall-enheten i din bil känner av en allvarlig olycka kommer den automatiskt att initiera ett nödsamtal till 112. Även om du är medvetslös kommer systemet automatiskt att informera räddningsarbetarna om den exakta olycksplatsen, och hjälp kan skickas ut. 

EU-projektet HeERO är ett så kallat pilotprojekt på tre år, som pågick till och med december 2013. Det övergripande syftet är att förbereda installation och anpassning av nödvändig infrastruktur i Europa med målet att den pan-europeiska eCall-tjänsten ska förverkligas. I en resolution från juli 2012 uppmanar Europaparlamentet till att eCall-systemet installeras i varje ny bil från år 2015. 

Övriga parter i det svenska HeERO-projektet är Trafikverket, Actia Nordic, Volvo Cars, Ericsson. Andra deltagare är Telenor, TeliaSonera, MSB, SOS Alarm, Volvo, Wireless Car och Telematics Valley.

Nyhetsbrev från projektet: HeERO Newsletter - Issue 3

Läs mer på projektets hemsida